Hoe wordt er gewerkt tijdens de Veerkracht trainingen ?
Er kan gekozen worden voor groepssessies of individuele sessies. Er wordt een gezonde combinatie gemaakt tussen actief sporten/bewegen en rust. We bieden steeds verschillende contexten aan zodat er voor iedereen wel iets bij zit wat bij hem/haar past. We vliegen door balbal land en werken steeds in korte blokjes. Af en toe landen we op plekjes waar nog nooit iemand is geweest. We hebben tijdens het spelen en sporten aandacht voor individuele processen maar ook voor groepsprocessen en de kracht van een groep.
We zien niet alleen het kind/de jongere maar hebben ook aandacht voor de ruimere context rond het kind/de jongere. Zo wordt er bijvoorbeeld ( vrijblijvend ) een gesprek met de ouders gepland. Na de sessie wordt er steeds teruggekoppeld naar de ouders en worden bevindingen en ervaringen gedeeld.
We proberen ook heel wat momenten en activiteiten te filmen. Het samen kijken naar beelden van zichzelf en anderen stimuleert en zorgt voor persoonlijke evolutie ( modeling – zelfevaluatie ). Die beelden worden achteraf ook gedeeld met de ouders. Dit kan een inspiratiebron zijn om thuis het gesprek aan te knopen en bepaalde gedeelde zaken te benoemen, over te spreken, … We denken graag met je mee hoe je thuis en op school kunt omgaan met situaties.
Er wordt gewerkt met losse sessies. We kiezen bewust niet voor een verplicht programma van enkele lessen. We laten de deelnemers zelf bepalen wanneer en hoe vaak zij een sessie willen volgen
Wat leren we tijdens de Veerkracht trainingen?
*zelfkennis : wat kan ik goed, wat vind ik nog lastig en hoe kan ik mijn obstakels overwinnen
*hoe kom ik over : stevig staan, de ander aankijken, rustig praten, zelfbeheersing, focus op lichaamshouding en uitstraling, …
*Inzicht in gevoelens en gedrag : herkennen van en omgaan met emoties, handig reageren, omgaan met frustraties en teleurstellingen, …
*positief denken : negatieve gedachten en faalangst omzetten in positieve gedachten, relativeren, eigen grenzen verleggen, initiatief nemen,…
*Onspannen en controle : ontspanningsoefeningen, eigen chillplan, focus op de ademhaling, …
*sociale vaardigheden : spreken en vragen stellen, complimenten geven en ontvangen, omgangsvormen en contact leggen met anderen, conflicten oplossen, overleggen en rekening houden met anderen, leren samenwerken, accepteren van regels, de kracht van taal,…
*omgaan met kritiek : opbouwend reageren, de ander feedforward geven
*nee leren zeggen : duidelijk zijn, nee accepteren van de ander
*voor jezelf opkomen : hulp vragen, plagen en pesten, omgaan met pestgedrag, op een goede manier zeggen dat je iets niet leuk vindt (eigen grenzen aangeven en bewaken), omgaan met groepsdruk, voor mijn eigen mening opkomen, voor zichzelf kiezen, …
*situaties handig aanpakken : inzicht in wat gebeurt er, wat denk ik, hoe voel ik me, wat doe ik, wat is het gevolg
*...